Rozhovor s pohybovým specialistou
Vojtěchem Meierem

Vojtěch Meier
Vojtech Meier se věnuje sportu od raného dětství, kdy aktivně lyžoval a hrál tenis až do svých 18-ti let. V tomto období došlo k jeho prvnímu zranění, a to ho na nějaký čas donutilo přerušit aktivní sportování. Tato událost také vedla k tomu, že se začal zajímat o metody a techniky, díky kterým lze předcházet různým zraněním a přetížením pohybového aparátu. V současné době se naplno věnuje zdokonalování a prohlubování znalostí v oblasti fascií, korektivního, zdravotního a silového tréninku.
Působí jako externí konzultant a specialista na diagnostiku v Simply Fitness a publikuje na jednom z největších servru věnujícím se fitness a kulturistice Ronnie.cz

Ahoj Vojto, můžeš čtenářům nastínit, čím se zabýváš?

Ahoj Rosťo, samozřejmě a rád. Má specializace je cílena především na komplexní diagnostiku pohybového aparátu obsahující nejen pohybové, svalové, dechové ale také testy zaměřené na správnou funkci chodidla. Dále se opravdu do hloubky věnuji svalově-fasciálním technikám s pěnovými válci, míčky apod. V neposlední řadě poskytuji i hloubkové ošetření svalů, spoušťových bodů – jak manuálně, tak s pomocí „FAZERů“ pomůcek z chirurgické oceli, které byly speciálně navrženy na práci se svaly a tělem obecně.
Obrázek č. 1 - test rotační stability a reflexivní síly svalů trupu.
Obrázek č. 1 - test rotační stability a reflexivní síly svalů trupu

Děkuji za stručnou, ale výstižnou odpověď. Co je podle Tebe současně největší problém u sportujících dětí/dospívající mládeže ?

Současná mládež miluje pohodlí domova, kde vysedává u tabletu a ostatních „chytrých zařízení“. Proti tomuto až tak nic nenamítám, kdyby se tyto „radosti“ kompenzovaly zdravým pohybem. Pravda je ale taková, že jde o doslova fenomén poslední doby a jakýkoli pohyb je ten tam! První problémy s pohybovým aparátem nastávají, když děti usednou do školních lavic. Proč? Jednoduše proto, že až do této chvíle byly zvyklé se hýbat po čas celého dne ve školkách i doma. Příležitostné sezení se tak kompenzovalo spoustou pohybu, ke kterému jsme stvořeni. Žádná dlouhodobá činnost v jedné poloze není zdravá. Naopak nyní ve školních lavicích, děti tráví nespočet hodin. Pokud tento styl praktikují i doma, tak z této situace neplyne nic dobrého. Když vezmu v potaz věc další a neméně důležitou, kterou není nic jiného než pohyb právě v období školní docházky, situace se ještě zhorší a na budoucí problémy je „skvěle zaděláno“ V žádném případě nechci být jen negativní a kritický, bohužel to jinak nejde.
Obrázek č. 2 – ošetření oblasti kotníku FAZER pomůckou
Obrázek č. 2 – ošetření oblasti kotníku FAZER pomůckou

V tomto pohledu na věc se shodneme. Může být důvodem například „uspěchaná doba“ ?

Doba, ve které dnes žijeme je stále hektičtější, náročnější s velkým množstvím lákadel ve všech ohledech. Není tedy divu, že děti jsou rozptylovány a snadno pohyb vymění na sedavou aktivitu. Se stále vyššími požadavky na fyzickou i psychickou odolnost ve sportu, které jsou rok od roku vyšší, dochází ke zranění či problémům s pohybovým aparátem.

Tento jev platí u dospělých i dětí. Svět se zkrátka zrychluje, a my musíme ve stejném čase zvládat nemalé dávky úkolů, povinností a stresu. Výše uvedené se ve velké míře odráží na našem pohybovém aparátu, který musí toto všechno snášet. A bývá to právě naše tělo, na kterém se odráží všechny zmíněné věci. Jakmile přeteče pomyslný pohár s vodou, tělo vydá jasný signál, že něco není v pořádku. Co možná není až tak známé je to, že hlavně fascie (svalové povázky) dokáží ukládat stres a vše špatné co nás ovlivňuje. Z tohoto poté pramení pokles výkonnost, zranění nebo například psychické problémy.

Na tvých webových stránkách jsem se dočetl, že velkou pozornost upíráš na chodidlo a jeho vztah k tělu. Proč tomu tak je ?

Noha a celé dolní končetiny jsou pro mě jako pohybového specialistu čím dál tím více podstatné. V posledních třech letech se problematikou nohou zabývám opravdu do hloubky, protože problémy s nohama a následně i zbytkem těla trápí dnes opravdu vysoké procento populace. Málokdo si však uvědomuje fakt, že prvotní příčinou jsou právě chodidla.

Během této doby jsem měl možnost poznat a nahlédnout do různých konceptů cílených na chodidlo (rozumějme spodní část lidské nohy, určenou k chůzi, mj. zahrnující plosku), nohu (chápejme jako jednu ze čtyř končetin udržující vzpřímený postoj) i celou dolní končetinu. Nejvíce se mi zalíbil systém cvičení BarefootStrong od americké podoložky Dr. Emily Splichal, jehož jsem se stal po absolvování třech certifikačních školení specialistou.
Obrázek č. 3 – uvolnění plosky nohy gumovým míčkem
Obrázek č. 3 – uvolnění plosky nohy gumovým míčkem

Chápu to správně, že i zmíněné děti by měly chodidlům věnovat extra péči?

Jako vůbec nejaktuálnější problém, se kterým se potýká téměř každé dítě je právě chodidlo a jeho špatné nastavení (ploché nohy, vysoká klenba, vbočený palec, případně nohy do „O“ či „X“. Nejenom proto považuji péči o nohy jako zásadní v boji s bolestí a případným zraněním.

Je ještě něco, co bys chtěl v kontextu chodidel doplnit ?

Poslední skutečnost, o kterou bych se rád podělil, je využití nohy v kontextu středu těla (jádra). Pokud chceme zužitkovat potenciál nohy naplno a zaintegrovat ji do složitějších pohybových vzorců jako je chůze či běh, neobejdeme se bez sekvenční postupné aktivace právě skrz chodidlo, dolní končetinu a kyčle.
Obrázek č. 4 – nácvik sekvenční stabilizace trupu skrz chodidlo
Obrázek č. 4 – nácvik sekvenční stabilizace trupu skrz chodidlo

Vojto, děkuji za rozhovor a budu se těšit na viděnou na florbalovém kempu v roce 2020, kde budeš mít seminář právě na chodidlo a jeho aktivaci v souvislosti sestředem těla.

Já také děkuji za možnost zprostředkovat tento rozhovor a budu se moc těšit na všechny, kteří chtějí posunout výkonnost kupředu.



Zdroje: Obrázky poskytnul Vojtěch Meier www.vojtechmeier.cz